Sielukas turvasatama

fi / en

Elokuvantekijä-valokuvaaja Anders Hallberg vaihtoi kiireisen uraelämänsä Espanjan aurinkoon. Perhe remontoi satavuotiaan maalaistalon hienostuneen kodikkaaksi kakkoskodiksi, jossa vanha tunnelma on säilytetty moderneista puitteista huolimatta.

Viimeiset kolme ja puoli vuotta tavallinen päivä Hallbergien perheessä on käynnistynyt heräämällä samaan tahtiin auringon kanssa.
– Yleensä ruokin ensimmäiseksi lampaat ja katson, että niillä on vettä. Sitten poimin pari appelsiinia, joista puristan mehua. Valmistan perheelle aamiaisen ja ajan sen jälkeen pojat kouluun, Anders Hallberg kertoo.

Elokuvantekijä ja valokuvaaja Anders Hallberg on kotoisin Etelä-Ruotsista, mutta asui vuosia New Yorkin SoHossa luomassa uraa. Anders on kuvannut esimerkiksi Kate Mossin, LeBron Jamesin ja Dustin Hoffmanin tähdittämiä aikakauslehtijuttuja ja mainoksia sekä ohjannut muun muassa Cartierille ja Lexukselle palkittuja mainoksia. Hitaamman elämän kaipuu kuitenkin ajoi Hallbergit muuttamaan Mallorcalle, jossa arki on aivan toisen näköistä kuin New Yorkissa.

Nyt elämä Casa La Huertassa – talon perinteinen nimi viittaa keittiöpuutarhaan – rytmittyy vuodenaikojen mukaan. Aivan helpolla ei leppoisaan elämänrytmiin toki päästy, vaan Casa La Huertan nykyilme on vaatinut paljon aikaa, työtä, luovuutta ja huolenpitoa.
– Alun perin talo oli myynnissä jo 13 vuotta sitten, mutta myynti-ilmoitus hävisi melkein saman tien. Seuraavat kolme vuotta etsin ja etsin taloa, joka olisi yhtä hyvä kuin Casa La Huerta, mutta sopivaa ei vain tullut vastaan. Sitten tapahtui ihme ja talo tuli uudestaan myyntiin, Anders muistelee.

Remontoijan unelma

Andersia viehätti talossa etenkin se, että se oli lähes alkuperäisessä kunnossa. Kaupanteon jälkeen hän sai myös tietää, että kiinteistö oli jaettu kahtia lähes sata vuotta aiemmin.
– Ostettuani talon isomman osan tein tarjouksen naapuriperheelle, joka omisti toisen puolen. Puolikas oli ollut saman suvun omistuksessa sukupolvien ajan, ja loppujen lopuksi minun oli etsittävä peräti seitsemän eri ihmistä, joista osalla ei ollut edes mitään tietoa siitä, että he omistivat osan kiinteistöstä.

Talon hankinta oli siis pitkä prosessi, mutta samalla Hallbergien perhe vietti aikaa omalla puoliskollaan ja tunnusteli, millaiseksi elämä talossa luontevimmin asettuisi.

Kun loputkin Casa La Huertan kiinteistöstä oli saatu ostettua, halusi Anders yhdistää kaksi puoliskoa yhdeksi suureksi taloksi, jollainen se oli alkujaan ollut.
– Remontti oli aika ainutlaatuinen, mutta onneksi minulla oli kokemusta remonteista jo New Yorkista ja Ruotsista. En halunnut tehdä helppoja valintoja, vaan tutkia erikoisia vaihtoehtoja, jotka toisivat taloon luonnetta, Anders kertoo.

Ammattilaiset apuun

Anders otti yhteyttä paikalliseen arkkitehti- ja suunnittelutoimisto More Designiin, jolla hän tiesi olevan kokemusta yksilöllisistä projekteista.
– Saimme ohjeeksi säilyttää maalaistalon alkuperäistä ilmettä ja pitää tyylin rouheana ja aitona, mutta samalla tuoda elämisen mukavuutta ja vaivattomuutta taloon. Tunnelman haluttiin olevan lämmin ja kodikas, More Designin suunnittelija Oro Del Negro kertoo.

Casa La Huerta sijaitsee keskellä Mallorcan saarta viehättävän Santa Maria del Camín kylässä. Kylä tunnetaan saaren suurimmasta torista, jossa myydään kaikkea karjasta nahkatuotteisiin ja luomuhedelmistä juustoihin ja hunajaan.
– Tavoite oli säilyttää talon sielu, ja sen vaalimiseksi kävimme suunnittelijoiden kanssa polveilevia keskusteluja siitä, millaista elämä saarella ylipäätään on. Halusimme kaikki suosia perinteisiä rakennustekniikoita ja paikallisia materiaaleja, Anders kertoo.

More Design on vuosikymmenien kokemuksella muodostanut hyvän käsityksen siitä, mitä käytännöllinen, ekologinen, kestävä ja vaivaton rakentaminen alueella tarkoittaa.
– Usein paikalliset erikoispiirteet pitää kädestä pitäen selittää asiakkaalle, mutta tällä kertaa ei. Projekti perustui alusta asti ystävyyteen ja luottamukseen, sillä näkemyksemme kohtasivat täydellisesti, Oro muistelee.

Tilaa yhdessäoloon

Ei siis ihmekään, että lopputuloksena talo tuntuu samaan aikaan rauhalliselta ja eläväiseltä.

Anders on halunnut luoda paikasta myös sukulaisille ja ystäville mieluisan kohtaamispaikan.
– Vieraat aina kehuvat, miten hyvin he ovat nukkuneet ja miten hyvin he viihtyvät täällä. Se on parasta palautetta, mitä voimme saada, Anders sanoo.

Seitsemän makuuhuoneen talossa onkin hyvin tilaa kestitä vieraita, ja parhaimmillaan kyläilijöitä on tullut aina edellisten poistuessa puolikin vuotta putkeen.
– Mahdollisuus majoittaa ystäviä ja sukulaisia tällä tavoin tuo elämäämme paljon sosiaalisia kohtaamisia ja upeita muistoja.

Casa La Huerta on ytimeltään perinteinen maalaistalo, jonka harkittu tilasuunnittelu mahdollistaa sekä isommat juhlat että intiimimmät illanistujaiset. Suunnittelija Oro del Negron mielestä talon parhaita yksityiskohtia ovat rauhalliset nurkkaukset, kuten melkein luolamaiset makuuhuoneet ja keittiön avotakka. Myös Anders nimeää keittiön suosikkipaikakseen.
– Ehkä se on klisee, mutta keittiössä laitamme yhdessä ruokaa tai seurustelemme takkatulen äärellä sohvilla istuen samalla, kun osa meistä keskittyy kokkaamiseen. Mikäpä olisi hienompaa kuin valmistaa ja nauttia oman puutarhan antimia. ■

”Tavoite oli säilyttää talon sielu.”

Lasiterassille haettiin perinteisen mallorcalaisen kuistin ilmettä, mutta sen mittasuhteita liitoiteltiin, ja
nyt sen suuret lasiseinät mahdollistavat myös kuvausten järjestämisen tilassa.

 Uima-allas ja viehättävästi kaareutuva ulkosuihku rakennettiin remontin yhteydessä. Aurinkotuolit on tehty kierrätetystä tammesta, ja niihin teetetyt oranssit pehmusteet henkivät hauskasti 70-luvun tyyliä.

Lasiterassilta pääsee permakulttuurin periaatteita noudattavaan puutarhaan. Anders toi Hans Wegnerin suunnittelemat Wishbone-tuolit entisestä Tukholmankodistaan. // Lampaat kuuluvat perheen uuteen arkeen, samoin kuin hedelmätarha, jossa kasvaa muiden muassa sitruksia, aprikooseja, viikunoita, manteleita ja granaattiomenoita.

Perheen suosikkipaikka on keittiö, jossa valmistetaan herkkuja oman puutarhan antimista.

Talon pohjakerrokseen valittiin jokikivilattia, jonka kuviointi ohjaa hienovaraisesti kulkureittejä.
Lipasto löytyi Lissabonista kuvausmatkalta, lattiavalaisin puolestaan on lahja Guccin mainoskuvauksista.
Rottinkituolit, Sika Design. 

Makuuhuoneen uudet kattopalkit ja ikkunaluukku käsiteltiin näyttämään vanhemmilta, jotta vanhan maalaistalon henki säilyisi. Drop-seinävalaisimet ja kierrätetystä tammesta valmistetut hyllyt ovat More Designin suunnittelemia.

Pesuallas ja askelma ammeeseen tehtiin paikallisesta kivestä. Mosaic del Surin zelligelaatat ja Barber Wilsons & Con suihku luovat hienostuneen vastaparin järeille kiville.

Taloon sinne tänne tehdyt kaarisyvennykset luovat perinteisen maalaistalon tunnelmaa ja toimivat
myös lisätasoina.

Remontissa kaksi taloa yhdistettiin yhdyskäytävän avulla. Myös puutarha koki
muodonmuutoksen, ja nyt matalat pensasaidat rajaavat eri tiloja näkymiä kuitenkaan peittämättä.

Lisää kuvia ja tarkempaa tietoa materiaaleista englanninkielisessä artikkelissa.

HOPE you enjoyed THIS story.

Feel free to share it!