Matkusta reilusti ja nauti

Matka – mikä ihana syy olla hetki vapaalla arjen
tavanomaisista velvoitteista ja tavoista.

Matkallakin on viisasta miettiä valintoja ja suosia reilua matkailua, joka hyödyttää kaikkia. Vastuullinen matkustaminen on helpompaa ja antoisampaa kuin helposti tulisi ajatteleeksi. 

Ota etukäteen selvää kohteesta. Mikä on tyypillistä paikallista kulttuuria? Millaisia palveluita ja tuotteita siellä tuotetaan paikallisesti? Käyttämällä lomakassasi näihin varmistat, että matkasi hyödyttää nimenomaan paikallisia ihmisiä ja yrityksiä. 

Osta vihannekset toreilta ja pienyrityksistä, suosi lähiruokia ja -juomia ja osoita arvostusta paikallisia kohtaan maksamalla reilu hinta. Pienyrittäjien hinnat saattavat olla korkeampia, mutta summasta päätyy yleensä suurempi osuus yrittäjälle. 

Kun valitset majapaikkaa, kokeile majoittua hieman syrjemmässä – tällöin näet todennäköisemmin autenttisempia ja mielenkiintoisempia alueita kuin vilkkaassa turistikeskittymässä. 

Yritä matkustaa huippusesonkien ulkopuolella. Tasaisesti ympäri vuoden vierailevat matkailijat ovat hyväksi alueen taloudelle ja ympäristön sekä infrastruktuurin kestävyydelle. Off-sesongin hinnat hyödyttävät tietysti omaa matkabudjettiasi, ja kyllä paikallisistakin on mukavampaa, kun turistien tulo jakautuu tasaisemmin. 

Valitse aktiviteetteja, jotka eivät saastuta luontoa: vieraile ekoystävällisillä viinitiloilla, nauti ruokaelämyksistä, viipyile historian sokkeloissa kaupungilla ja linnoissa, ihastele puistoja ja tuijota merelle.

Noudata vieraassa paikassa olevia sääntöjä ja kehotuksia ja luota siihen, että ne on laadittu hyvästä syystä. 

Matkusta harkiten 

Voisitko matkustaa harvemmin ja viipyä kerralla kauemmin sen sijaan, että piipahtelet usein jossain? Pitkillä reissuilla elämyksistä tulee usein syvempiä. 

Long stay -matkalla voit tutustua alueeseen laajemmin ja ottaa rennosti sen sijaan, että aikatauluttaisit loman täyteen touhua. Aurinkorannikolla on valtavasti mielenkiintoisia kyliä, nähtävyyksiä ja aktiviteetteja tutustuttavaksi. Pitemmän matkan aikana mielikin ehtii paremmin mukaan uuteen ympäristöön ja rentoutuu.

Suosi liikkuessasi junaa ja bussia. Kävele, valitse sähköauto, vuokraa potkulauta. Jos tykkäät pyöräillä kotimaassa, vuokraa pyörä myös matkalla taksin sijaan. Maksa suoraan paikalliselle liikennöitsijälle. 

Löytyykö käyttämistäsi palveluista ympäristösertifioinnista kertovaa merkkiä? Valitse toimijoita, jotka näkevät vaivaa ympäristön kuormituksen pienentämiseksi. All inclusive
-lomilla et voi itse vaikuttaa siihen, kenelle raha päätyy. Jos päädyt all inclusive -matkaan, varmista, että matkanjärjestäjällä on vastuullisuussertifikaatti. 

Valitse toimijoita,
jotka näkevät vaivaa
ympäristön kuormituksen pienentämiseksi.

Jos sertifikaattia ei ole, voit kysyä itse, miten yritys pienentää jätekuormitusta, miten lajittelu hoidetaan, onko käytössä uusiutuvia energiamuotoja ja miten vettä säästetään. Jos tietoa ei löydy, ei toimija ole todennäköisesti kovin vastuullinen. 

Muista sähkön ja veden säästäminen myös matkalla. Käytä sähköä vain tarpeeseen – viilennä huone ikkunoita avaamalla ja sammuta laitteiden valmiustilat. 

Suosi lyhyitä suihkuja ja juo hanavettä aina kun se on turvallista. Jos joudut ostamaan vettä, hanki isompi kanisteri ja täytä omaa juomapulloa. Lajittele jätteesi mahdollisuuksien mukaan ja käytä kestokassejaa ostoksilla – ihan niin kuin kotonakin. 

Tee lomamatkalla vähintään samat vastuulliset valinnat kuin kotona ja mielellään vähän enemmänkin. Reilu matkailu ei ole vaikeaa, se vaatii vain pieniä tietoisia valintoja. 

Lähteet: Reilun matkailun yhdistys 

reilumatkailu.fi ja

visitcostadelsol.com


Matkusta harkiten ja kompensoi päästöjä

Tarkista hiilijalanjälkilaskurilla, kuinka paljon päästöjä matkastasi syntyy. Laskuri on tarjolla esimerkiksi sivustolla lentolaskuri.fi ja Visit Costa del Sol -sivustolla  www.visitcostadelsol.com/plan/tourist-information/carbon-footprint.

Kompensoi syntyneitä päästöjä vastuullisen palveluntarjoajan kautta. WWF suosittelee Gold Standard
-hankkeiden käyttöä kompensoinnissa. Voit hyvittää päästöjä esimerkiksi Ilmastoapu ja C02Est -nimisten kompensointipalveluiden kautta. 

HOPE you enjoyed THIS story.

Feel free to share it!