Maailmalta kotiin

fi / en

Zoco Home muotoutui perustajansa Johanna
Weckströmin matkojen pohjalta omantyylisekseen
sisustusliikkeeksi, joka tuo palan eri maiden käsityö-
osaamista niin koteihin kuin julkisiin tiloihin.

Johanna Weckström muutti perheineen Aurinkorannikolle 2012.

Kun Johanna Weckström muutti perheineen Aurinkorannikolle 2012, ei hän osannut vielä arvatakaan, että uusi koti toisi mukanaan myös uuden ammatin. 
– Ensimmäisen vuoden aikana matkustelimme paljon etenkin Espanjassa ja Marokossa. Noiden matkojen aikana Zoco Homen tarina alkoi hahmottua, ja perustin yrityksen 2013. Juhlimme nyt siis jo 10-vuotista taivaltamme! Johanna iloitsee.

Matkat toimivat inspiraationa Zoco Homen tyylicocktailille, joka yhdistää skandinaaviseen makuun ja arvoihin sopivalla tavalla etnisyyttä, käsityön rouheutta sekä vastuullisuutta. Johanna valitsee edelleen jokaisen malliston tuotteen itse. Omaa tuotantoa yrityksellä on eri puolilla maailmaa, osa valmistetaan Espanjassa. 

Zoco Homen eklektinen tyyli ja luonnonmateriaalit puhuttelevat selvästi ympäri maailmaa, ja suunnittelukohteita on kertynyt vähän joka puolelta.
– Toimintamme koostuu sisustussuunnittelusta, myymälästä sekä verkkokaupasta, ja yksityiskotien lisäksi suunnittelemme myös ravintoloita ja hotelleja. Korona-aikana toteutimme muun muassa legendaarisen Nikki Beach Miamin uudistuksen, ja tällä hetkellä teemme Balilla erään suuren ketjun hotellia. Eniten kädenjälkeämme näkyy Ibizalla, Mykonoksella ja täällä Aurinkorannikolla, Johanna kertoo.

Tarifan kattoterassi
Näkymä makuuhuoneesta patiolle.

Pandemia laittoi kasvun tauolle

Nikki Beach Miamin hanke olikin todellinen valopilkku muuten synkkään korona-aikaan, sillä Espanjan kimuranttien säännösten takia Johannan oli irtisanottava koko 12-henkinen henkilöstö kahta logistiikan työntekijää lukuun ottamatta. 
– Pandemia-aikana päätimme keskittyä järjestelmien ja prosessien uusimiseen luottaen siihen, että tästä vielä noustaan. Lisäksi autoimme perheitä, joiden toimeentulo oli koronan vuoksi täysin katkennut. Saimme kumppaniksi paikallisen Punaisen Ristin, joka kasasi avustuslähetykset, ja meidän kaksi logistiikkatyöntekijäämme kuljettivat ruokapaketit tarvitseviin koteihin.
Yritys toipui pandemia-ajasta hyvin, ja tällä hetkellä Zoco Home työllistää jo 40 henkilöä – kaikkea suunnittelijoista ja myyjistä logistiikkahenkilöstöön ja markkinoinnin parissa työskenteleviin. 

Johanna Weckström

Matkustelua töissä ja vapaalla

Matkustamista Johanna ei ole hylännyt vieläkään, vaikka työn puolesta yrittäjälle onkin reissuja ehtinyt kertyä enemmän kuin keskivertotallaajalle. 
– En enää reissaa töiden puolesta niin paljon, ja olen pystynyt jakamaan vastuuta matkustelusta muille. Rakastan kuitenkin nähdä uusia paikkoja, ja matkustamme jonkin verran perheen kanssa. Yritän niissäkin yhdistää jollain muotoa työn ja matkustamisen, ainakin inspiraation ja ihmisten tapaamisen osalta. Omiksi suosikeikseni ovat nousseet Indonesia ja Marokko, joissa molemmissa yhdistyvät käsityöperinne, upeat ihmiset ja rikas kulttuuri.  Espanjassa taas ehdoton suosikkini on Tarifa, josta olemme myös hankkineet asunnon, Johanna kertoo.

Zoco Homen 10-vuotinen taival näyttää kuitenkin olevan vasta alkua. Tänä vuonna on suunnitelmissa avata uusia myymälöitä, ja kiinnostavia suunnittelukohteita on työn alla useita. Johanna haaveilee, että kohdalle osuisi vielä jonakin päivänä projekti, jollaisesta kaikki sai alkunsa.
– Ympyrä tavallaan sulkeutuisi, jos pääsisi suunnittelemaan Marrakechissa riadin. Olen viettänyt siellä paljon aikaa, ja idea Zoco Homesta syntyi siellä, joten olisi upeaa päästä toteuttamaan projekti Marokossa! ■

Tarifan asunnon kattoterassi.
Tarifan asunnon kattoterassi

Tämä upea Tarifassa sijaitseva koti on vuokrattavissa Airbnb:ssä. 

Näkymä portaisiin.

HOPE you enjoyed THIS story.

Feel free to share it!