Kolmen kodin koti-ihminen

Kun Aki Linnanahde lopetti työt aamuradiossa, elämässä aukesi uusia mahdollisuuksia. Kuten esimerkiksi asuminen Espanjassa.

Aki Linnanahde

Benalmadenalaisessa kahvilassa latte ja elämä maistuvat Aki Linnanahteelle. Takana on ensimmäinen talvi Aurinkorannikolla, ja hän on juuri tehnyt kaupat uudesta Espanjan-asunnosta. 
– Viisi vuotta olemme harjoitelleet täällä asumista, ja nyt tuntuu, että haluamme olla täällä enemmän. Meillä on siitä onnellinen tilanne vaimoni kanssa, että voimme tehdä töitä missä vaan, ja myös osa lapsista pystyy työskentelemään etänä.  

Linnanahde lopetti radio Novan aamuohjelmassa marraskuun lopussa. Kun ei tarvitse joka aamu herätä kukonlaulun aikaan ja rientää työpaikalle, jää tilaa muille asioille. 
– Uusi elämäntilanne tuntuu tosi hyvältä. Huomaan, että ei sitä oikein ole miettinytkään, joten varmaan luonnollinen on oikea sana kuvailemaan muutosta. Annoin radioprojektille kaiken ja tuntuu, että mitään ei jäänyt tekemättä. Hyvä näin.

Nyt hän juontaa MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmaa yhtenä viikonloppuna kuukaudessa ja tekee omaa Aki Linnanahde Talk Show -podcastiaan. Kesällä häntä kuullaan myös radiossa, kun hän juontaa viiden viikon ajan Radio Novan iltapäivää.  

Arki rannikolla

Linnanahteen arki Espanjassa on kokolailla samanlaista kuin Suomessa: työtä, aikaa perheen kanssa, urheilua.   
– Harri Moisio sanoi taannoin podcastissani, että hänen seurassaan ei varsinaisesti tapahdu mitään. Olen vähän samanlainen. Eilen katselin jääkiekkoa ja A-studiota, sitä tekisin Helsingissäkin. Vapaa-aika painottuu liikuntaan: pelaamme padelia ja teemme pitkiä kävelylenkkejä. Aika harvoin Suomessa tulee käveltyä 10 kilometriä, mutta täällä se saattaa mennä pari kolme kertaa viikossa ihan helposti. 

Aurinkorannikko seuloitui asuinpaikaksi vähän kuin itsestään.
– Täällä on miellyttävä ilmasto ja rento sosiaalinen ilmapiiri, mikä vaikuttaa minuun aika paljon. Täällä on myös tuttuja – on ihan kiva, että löytyy padelkavereita ja voi tavata ihmisiä. Se oli varmaan vaikutin jo silloin, kun tulimme tänne ensimmäisiä kertoja, ja jälkeenpäin olen ymmärtänyt, miten iso arvo sillä on.

Aki Linnanahde

”Täällä on miellyttävä ilmasto ja
rento sosiaalinen ilmapiiri.”

Aki Linnanahde

Asuminen Aurinkorannikolla kiinnostaa suomalaisia nykyisin eri tavalla kuin vielä muutama vuosi sitten. Alue miellettiin aikaisemmin eläkeläisten paratiisiksi, nyt yhä suurempi osa muuttajista on työikäisiä ja lapsiperheitä.
– Paljon tulee kyselyjä millaista täällä on, ja mielellään autan, kun kysellään. Iso muutos koronan jälkeen oli, että ymmärrettiin etätyön edut ja tehokkuus. Luulen, että se oli game changer. Ei olla enää siinä tilanteessa, että täällä vain lomaillaan tai pitää perustaa pizzeria, että voisi asua täällä.  

Mediassa luotu yksipuolinen kuva Aurinkorannikosta junttilana ja rikollisten tyyssijana harmittaa monia alueella asuvia suomalaisia. Myös Linnanahde on pannut asian merkille. 
– Suomalainen media on paljon luonut mielikuvaa Costa del Crimesta. Se on täysin kiistatonta, että täällä on kovaa rikollisuutta, mutta ei se tule millään tavalla tavallisen ihmisen silmille. Ei täällä tarvitse pelätä. Mutta en tietenkään pyöri tuolla yökerhoissa, vaan elän täällä omaa pientä elämääni.

Kolme kotia

Vanhassa ajassa, kuten Linnanahde viittaa aikaan radiossa, perhe vietti Espanjassa noin pari kuukautta vuodesta. Silloin se painottui kesäaikaan ja joulunpyhiin, nyt on päinvastoin: kesä ollaan Suomessa ja syksyllä odottaa paluu Espanjaan.

Linnanahteen perheen elämää eletään nyt kolmessa kodissa: Aurinkorannikon lisäksi Helsingissä ja Turun vapaa-ajankodissa. 
– Olemme koti-ihmisiä. Emme tee kalliita ulkomaanmatkoja, vaan olemme aina panostaneet koteihin, koska se on panostamista koko perheeseen. Enkä tiedä, onko se sijoitusmielessäkään pöllömpi ajatus hankkia täältä asunto.  

Aki Linnanahde

Akin TOP 3 lähimatkailukohteet

Sierra Nevada

On uskomaton ajatus, että meillä on tässä nyt 22 astetta lämmintä ja parin tunnin automatkan päässä olemme yhtäkkiä ihan täydessä talvessa upeassa paikassa.

Gibraltar

Gibraltarilla tulee brittiläinen kulttuuri heti vastaan. Se on näkemisen arvoinen paikka.

Malagan vanhakaupunki Centro Histórico 

Malaga on upea kaupunki, jossa on paikallista kulttuuria, hienoa arkkitehtuuria ja kivoja kahviloita. 

HOPE you enjoyed THIS story.

Feel free to share it!