ASUNTOJA AURINGON ALTA

fi / en

Päivi ja Riku Koskinen muuttivat Aurinkorannikolle välittämään asuntoja, koska ajatus alueen aurinkoisemmasta ja iloisemmasta elämäntyylistä ei jättänyt pariskuntaa rauhaan.

RIKU JA PÄIVI KOSKINEN ihastuivat vuosi vuodelta enemmän Aurinkorannikon lämpöön.

Solid Housen osaomistajina ja kiinteistönvälittäjinä toimivan parin tuntosarvet olivat aina lomallakin tekemässä havaintoja paikallisesta välitystoiminnasta.
– Tuli tunne, että Solid House sopisi tänne hyvin. Vuonna 2012 perustettu Solid House ajateltiin alun alkaen kansainväliseksi, ja viime toukokuussa perustimme tänne vihdoin Solid House Properties S.L.:n. Aurinkorannikko on suosittu alue, jonka suosio ei näytä hiipuvan ja jonne rakennetaan koko ajan paljon lisää. Solid House on suomalaisille tuttu nimi, joten meihin on helppo ottaa yhteyttä myös Espanjasta kotia tai loma-asuntoa hankkiessa, Päivi luettelee syitä yrityksen perustamiselle Aurinkorannikolle.

– Täällä on lisäksi globaalit ja turvalliset markkinat. Nousut ja laskut ovat yleensä aika nopeita ja tasapainottuvatkin nopeasti, Riku jatkaa listaa.

Suomessa Solid Housella on 10 toimistoa ja 80 välittäjää, Espanjassa taas on pian neljä välittäjää, ja Riku arvioi vauhdikkaan kasvun myötä syksyllä tulevan vielä lisää.

Yrityksen perustaminen Espanjaan sujui jouhevasti, sillä alueella jo pitkään asuneen suomalaisen tutun asianhoitajan kautta löytyivät nopeasti hyvät yhteistyökumppanit, kuten paikallinen lakimies ja kirjanpitäjä.

Sold House

“Täkäläinen systeemi on kaikille hyvä.”

Nokka kohti aurinkoa

Kun yrityksen paperityöt oli saatu hoidettua, oli aika muuttaa itsekin työn perässä. 
– Pakkasimme lokakuussa sen omaisuutemme, mitä pakettiautoon mahtui, ja lähdimme ajamaan. Itselleni isoin asia muuttopäätöksessä oli jo aikuistuneiden lasteni tuki ja kannustus. Poikani totesi, että yhdessäolo on nykyään nähdessämme intensiivisempää, ja tyttäreni pitää muuttoa mahdollisuutena meille kaikille, Päivi iloitsee. 

Rikulla on neljä lasta, joista kaksi jo aikuisia, mutta heillekin muutto saattaa avata uusia ovia. 

Sold House

– Aikuiset lapseni ovat olleet innoissaan, ja aikovat tulla lomillaan käymään ja ehkä jonain päivänä töihinkin tänne. Toimiihan vanhempi poikani kiinteistönvälittäjänä Solid Housella Turussa ja on meidän perheessä jo kolmannessa polvessa kiinteistönvälittäjänä, sillä isänikin oli jo aikoinaan alalla. Nuorin poikani taas suoritti TET-viikkonsa täällä ja tulee pian tekemään toisen. Ja jos jälkikasvu päättää muuttaa tänne, niin kynnys on matalampi, kun me olemme ottaneet asioista selvää ja asettuneet tänne, Riku pohtii.

Isoimpaan ikävään otetaan videopuhelu, ja halvat lennot löytäessään lapset saattavat tulla lyhyellekin visiitille Päivin ja Rikun luo. Espanjan-kotia valitessa riittävä määrä makuuhuoneita olikin tärkeä kriteeri, jotta lapsille on aina tilaa.
– Tytär jopa sanoi, että olisin hullu, jos en lähtisi. Onhan tämä hieno juttu, että on aviopuoliso, jolla on sama haave ja jonka kanssa toimia yhdessä yrittäjänä, Päivi toteaa. 

“Tytär jopa sanoi, että olisin hullu, jos en lähtisi.”

Ykköstoiveena merimaisema

Myydessään asuntoa Päivi ja Riku huolehtivat siitä, että se on stailattu neutraaliksi ja siitä on ammattikuvaajan ottamat laadukkaat myyntikuvat.
– Toimme tänne saman osaamisen ja palvelun, jota tarjosimme Suomessakin. Olemme alalla luotettava toimija, koska välitämme ihmisistä aidosti ja kohtelemme toisten omaisuutta aina kunnioittavasti. Koti tai lomakoti on kuitenkin usein ihmisen suurin omaisuus, Päivi pohtii.

Suomalaisen silmin espanjalaiset asunnot eivät aiheuta suuria yllätyksiä. Ilmoituksissa ei tosin kannata kiinnittää huomiota neliömääriin, joihin voidaan laskea joskus terassitkin mukaan. Neliöitä tärkeämpää onkin sopiva huonejako ja toimiva kokonaisuus.

– Aika usein suomalainen ostaja toivoo täällä merimaisemaa ja palveluja, ainakin, jos asunto tulee lomakäyttöön tai eteenpäin vuokrattavaksi. Kokoaikaisen asumisen suhteen toiveet eroavat enemmän – yksi haluaa skandinaavista tyyliä ja toinen perinteistä espanjalaista. Myös ulkotiloihin panostetaan, eli halutaan terassi tai parveke, jossa viettää aikaa ja ruokailla, Päivi sanoo.

Suurin ihmetys ostajilla liittyy yleensä siihen, että Espanjassa kaikki asunnot ovat kiinteistöjä, eli kerrostalossakin omistaja vastaa kaikesta itse. Isompaa huoneistoremonttia suunnitellessa on kuitenkin haettava tarvittavat luvat eri instansseilta, kuten kaupungilta ja taloyhteisöltä.

Kun ostaja ottaa yhteyttä Solid Houseen, tekevät Riku ja Päivi ensin alkuhaastattelun, jossa kartoitetaan asiakkaan toiveita ja elämäntyyliä.
– Joskus voimme löytää asiakkaan elämäntyyliin sopivan asunnon paikasta, jota hän ei entuudestaan tunnekaan, jos toiveena ei ole jokin tietty lomamatkalta tuttu alue. Esittelemme vaihtoehdot, joista ostaja osaa usein jo kuvien ja perustietojen perusteella karsia parhaat, ja sitten sovimme joko myyjän tai myyjän välittäjän kanssa näytön. Jos ostaja on tulossa Suomesta käymään, pyrimme tietysti sopimaan useamman näytön samalle päivälle, Riku kertoo.

Mieluisan asunnon löytymisen jälkeen tehdään ostotarjous, ja jos se menee läpi, maksetaan käsiraha ja tehdään viralliset paperit, jotka välittäjä hoitaa. Viimeisenä mennään juristin tai asianhoitajan kanssa notaarille tekemään kauppa. Ostajan on hyvä varautua siihen, että asunnon hinnan päälle tulee maksettavaksi myös noin 10 prosentin edestä muita kuluja, joihin kuuluvat varainsiirtovero, notaarin sekä juristin tai asianhoitajan palkkiot sekä muita viranomaismaksuja.

Pitkiä hermoja ja rohkeutta  kiinteistöostoksille

Espanjassa kiinteistönvälitys eroaa Suomesta siten, että myyjällä yleensä on laaja joukko välittäjiä myymässä, ja välityspalkkiokin jaetaan ostajan ja myyjän välittäjän kesken. Ostaja valitsee ensin haluamansa välittäjän.
– Täkäläinen systeemi on minusta kaikille osapuolille hyvä. Ei tarvitse ostajankaan toimia kymmenien eri välittäjien ja toimistojen kanssa. Pidän yhteistyöstä välittäjien kanssa, sillä täällä olemme enemmän kollegoita kuin kilpailijoita, Päivi sanoo.

Asunnon ostamista Espanjasta ei kannata Päivin ja Rikun mukaan pelätä. – Ensin kannattaa järjestää itselleen NIE-numero ja espanjalainen pankkitili. Kiinteistökauppaan kuuluu monenlaista virallista paperia aivan kuten Suomessakin, mutta kiinteistönvälittäjä hoitaa ne asiakkaan puolesta, ja niihin tutustutaan sitten yhdessä. Välittäjä huolehtii siitäkin, että kaikki kiinteistöön kohdistuvat maksut on maksettu ennen kaupantekoa.


Solid Housen kautta löytää sitä paitsi myös muut tarvittavat palvelut, kuten juristin. Vain siihen kannattaa varautua, ettei kaikki hoidu juuri silloin itse haluaisi. Alkuun pääsee siis ihan vain sillä, että kasaa pitkän pinnan ja valitsee itselleen välittäjän, Riku kannustaa. 

HOPE you enjoyed THIS story.

Feel free to share it!