Kun suomalainen haluaa muuttaa Aurinkorannikolle väliaikaisesti, se onnistuu helposti kolmen kuukauden oleskeluoikeuden turvin. Niin kauan voi siis kerrallaan oleilla ulkomailla ilman sen erityisempiä lupia ja ilmoituksia.
Jos taas aikoo viettää Espanjan auringon alla yhtäjaksoisesti yli kuusi kuukautta, tarvitaan asumislupa, johon vaaditaan tapauksesta riippuen yleensä ainakin tulotodistus, veroilmoitus Espanjaan ja ilmoitus Suomen verottajalle ja Kelaan. Lisäksi on hankittava NIE-numero eli paikallinen verotustunnus sekä sähköiset tunnukset, sillä osa asioinnista onnistuu vain verkossa. Uudesta kotikylästä tai -kaupungista riippuu, mitkä asiat hoidetaan virastoissa paikan päällä ja mitkä sähköisesti. Yritykset voivat asioida vain sähköisesti.
– Eteen tuleva byrokratia on aina tapauskohtaista ja riippuu muun muassa siitä, onko eläkkeellä vai töissä yrityksen kautta lähetettynä, omassa firmassa tai etätöissä, kertoo Leena Toivonen, joka perusti suomalaisia auttavan Asiointitoimisto Leenan Aurinkorannikolle jo vuonna 1995.
Perheen kanssa muuttavan kannattaa kaivaa esille avioliittotodistus ja miettiä lasten koulunkäyntiä. Aurinkorannikon suomalainen koulu on tarkoitettu vain suomalaisille, joten sieltä paikkaa havittelevan ei kannata hankkia lapsilleen pysyvää oleskelulupaa. Perheelle riittää yksi sairasvakuutuskortti, jota taas voi hakea oleskeluluvan saatuaan. Myös yksityinen sairasvakuutuskortti on mahdollinen.
Asiointitoimistot tulevat tutuiksi varmasti kaikille Espanjaan muuttaville suomalaisille, sillä byrokratiaviidakossa on vaikeaa suunnistaa itse. Espanjan viranomaiset eivät suostu hoitamaan asioita englanniksi, joten etenkin kieltä heikosti osaaville asiointi ilman apua on mahdotonta.
Asiointitoimistoa käyttäen pääsee hyötymään myös toimiston paikallistuntemuksesta.
– Kun aloitin, odotin innolla tietokoneiden yleistymistä ja paperitöiden vähenemistä. Ajattelin, että viranomaisasioiden hoito muuttuu helpommaksi, mutta byrokratia on vuosien varrella vain lisääntynyt ja vaikeutunut, Leena kertoo.
– Usein asioiden onnistuminen riippuu siitä, kuka istuu tiskin takana. Olemme oppineet tuntemaan esimerkiksi tietyt notaarit, joiden kanssa kannattaa asioida. Lisäksi meillä on hyvät yhteistyökumppanit, joten saamme ohjattua asiakkaat tarvittaessa esimerkiksi osaavan asianajajan tykö, jatkaa Leenan tytär Elena Cáliz Toivonen.
Perheen asiointitoimistossa on tapahtumassa sukupolvenvaihdos, ja Elena jatkaa äitinsä työtä. Aiemmin enimmäkseen kiinteistöjen myynti-, vuokra- ja vakuutusasioissa asiakkaita auttanut Elena pääsee nyt laajentamaan osaamistaan, sillä Asiointitoimisto Leena palvelee suomalaisia ”kaikessa kehdosta hautaan”, kuten Leena itse toteaa. Siihen liittyen hän vinkkaa vielä uudesta muutoksesta, joka on ehtinyt aiheuttaa harmaita hiuksia muutamille heidän asiakkailleen.
– Suomalainen testamentti ei enää tahdo kelvata Espanjassa. Jos siis hankkii omaisuutta täällä, suosittelen heti tekemään paikallisen testamentin, niin perikunta välttyy ylimääräiseltä harmilta. ■
Muuttoaikeissa alkuun pääset asiointitoimiston avulla:
Elena Cáliz Toivonen
Asiointitoimisto Leena
asiointitoimistoleena.com